Dele af pressen har de seneste uger haft fokus på samarbejdet mellem innovationsmiljøet Pre-Seed Innovation og ventureselskabet Seed Capital. Enkelte iværksættere har stillet spørgsmålstegn ved, om Seed Capital har fået for mange fordele, når iværksætterne indgik aftale om investering med Pre-Seed Innovation og ventureselskabet. Innovationsmiljøet har for nylig selv taget initiativ til at ændre aftalevilkårene fremadrettet.

Hos Borean er vores investeringsaftaler med iværksætterne skruet sammen på en anden måde, og vi har aldrig benyttet os af den optionsmodel, som Pre-Seed Innovation nu har opgivet. Vores administrerende direktør Thor Jespersen beskriver samarbejdet med vores mange porteføljevirksomheder som ”værdiskabende og fair” – for begge parter:

- Iværksætterne og vi har af naturlige årsager på nogle punkter modsat rettede interesser ved forhandlingerne om vilkårene for vores investering. Men efter min opfattelse er vores vilkår og forretningsmodel fair, og det oplever jeg også er holdningen hos founders i vores porteføljeselskaber. Det bedste resultat på bundlinjen – for både os og iværksætterne – kommer naturligvis, når vi fra starten får etableret et godt samarbejde, siger Thor Jespersen og fortsætter:

- Som innovationsmiljø er vi sat i verden for at investere i helt nye virksomheder og hjælpe dem med at klare skærene i den allertidligste og meget risikofyldte fase. Det er godt for virksomhederne, og det er godt for Danmark, der nyder godt af de arbejdspladser, der bliver skabt. Og så er det selvfølgelig godt for os, når virksomhederne giver overskud. Noget andet er, at vi fire innovationsmiljøer faktisk er rigtig gode til at tiltrække kapital udefra. De sidste fire år har vi tiltrukket over fem milliarder kroner, som alle er med til at give de nystartede virksomheder en chance. Det svarer til godt og vel fem gange statens investering i samme periode.

En af de virksomheder, som har fået hjælp fra ordningen, er 3D-printer-virksomheden Sculpto, som Borean Innovation investerede i i 2016.

- Jeg havde egentlig en forudindtaget holdning om, at Borean og innovationsmiljøerne var roden til alt ondt, og at hvis man virkelig skulle have noget værdi ud af sin investering – ud over penge – så skulle man gå med de private investorer. Men efter en del samtale frem og tilbage med Borean begyndte vi at danne os et andet billede af den viden og værdi, vi ville kunne få ud af et samarbejde med dem. Så til sidst endte det med, at det i forhold til økonomi, personlig hæftelse og værdi var den mest attraktive vej for virksomheden og for os som ejere. Vi har ikke fortrudt den beslutning siden da, siger Simon Breum Fisker, som er direktør i Sculpto.